Новини/Събития

Джон Лоутън ще пее за 50-годишнината на обединения град Смолян

За пръв път тази година 18 юни ще бъде отбелязан като празник на Смолян. Датата  е свързана с 50-годишнината от обединението на Устово, Райково и Смолян в единен град. Тържествата, организирани от община Смолян, включват богата програма. На 16 юни от 17 часа в  Художествената галерия ще бъде открита изложба под мотото „И се построи град”. На следващия ден – 17 юни от 15 часа в Регионална библиотека ”Н. Вранчев” ще бъде открита – фото-документална изложба „Старият Смолян”. От 17 часа  в Териториален архив – Смолян ще се състои  премиера на книгата „Смолян в миналото” на Петър Маринов, посветена на 50-годишнината на обединения град Смолян. Ще бъде открита и  фото-документална изложба  „Смолян – някога и сега”. На 18 юни- петък от 10 часа в Сесийната зала на община Смолян ще започне  конференция на тема „Интегриране на културни обекти в териториалните планове за местно развитие” –  проект „Култура и местно развитие” по програма „Европа за гражданите”, с участието на партньорски групи на граждани от побратимени на Смолян градове. В 16.30 часа в изложбена зала “Петър Стайков” ще бъде представена изложба на Посолството на Република Естония „Годишни сезони”. В 18 часа  в зала 1 на РДТ “Н. Хайтов” ще започне  „Смолян – сърцето на Родопите” – събрание-концерт, посветен на 50-годишнината на Смолян. В 19.30 часа на пл.”България” ще има народно веселие под надслов  „Смолян пее и танцува”. Празниците продължават и на 19 юни /събота/. Тогава от 10 часа на  площад “Свoбода” ще  започнат демонстрации на традиционни занаяти, носии и танци „Живи съкровища” по проект „Култура и местно развитие” по програма „Европа за гражданите”, с участието на партньорски групи на граждани от побратимени на Смолян градове. В 19.00 часа на пл.”България”  ще бъдат представени „Изкуства и паркове” – театрални представления от проект по програма „Култура” на   Европейската комисия  с участието на партньорски групи от Словения, Италия и Гърция. На 26 юни от 15 часа  на Момчилова крепост, над с.Градът започва Музикално ателие със специалното участие на Джон Лоутън и музикални формации от Община Смолян. В 21.00 часа на  пл.”България” ще се състои  дълго чаканият концерт на Джон Лоутън – фронтмен на „Юрая хийп”, автор на филм за Смолян от поредицата „Срещи с България” и Група „БТР”.

от Смолян днес

Детски фото конкурс “Птиците около нас”

Организатори: Рекламна агенция ИВЕЛстилМ със съдействието на Българско дружество за защита на птиците

В конкурса могат да участват всички ученици до 8 клас, изпратили свои снимки на птици до 30 септември 2010 година.

Конкурсът ще се проведе на 2 етапа:

1. Най-добра снимка в рамките на едно училище.
2. Най-добрата снимка от всяко училище, приело да се включи в
инициативата, ще участва в междуучилищен конкурс.
Снимките ще бъдат оценявани от специално жури от Българско дружество
за защита на птиците и представител на ИВЕЛстилМ.

Наградите: термочаши и тениски със снимки на птици, талони за членство в БДЗП.

Жребий ще определи снимки на кои от участниците в конкурса ще бъдат използвани за корици на тетрадки.

Снимките могат да бъдат предавани в офиса на училището или изпратени на адрес office@greenlinebg.eu и трябва да са придружени с името на ученика и училището.

Снимките, използвани за отпечатване на чашите и тениските са предоставено от фотографа от БДЗП Светослав Спасов (www.natureimages.eu)

Засадиха 270 000 фиданки в Смолянско

Приключи пролетната залесителна кампания на територията на Регионална дирекция по горите – Смолян.  Залесени са 602 декара нови култури и е извършено попълване върху  330 декара  култури създадени през последните 3 години.   Броя на засадените  фиданки е около 270 000.  Използвани са фиданки от местните дървесни видове  –    бял и черен бор, смърч,  зимен дъб и горско плодни – джанка, киселица и дива круша. Новозалесените площи  са  освободени след пожар в с. Студенец община  Чепеларе , на територията на ДГС Хвойна и от ветровали  в ДГС  Борино, Златоград, Смолян и Смилян.

Освен със средства  от бюджета на ИАГ  през тази година залесяването върху 150 декара в ДГС Доспат  и  180 декара в ДГС  Хвойна се извърши  по проект „Възстановяване на приоритетни горски местообитания в Натура 2000 места”, финансиран от Фонда за НПО към Финансовия механизъм  на ЕИП и изпълняван от Инициативна група „Витоша” в партньорство със  Сдружение „Горичка”,  ИАГ и РДГ Смолян.

По  този проект ще се извършат  и отгледните мероприятия   в същите горски култури до края на годината.  Стойността на влкючените в него лесокултурни дейности е     45 225 лева. ,,Белла“ България АД  осигуриха 2000 лева за почвоподготовка , залесявани, отглеждане  и лесозащитни мероприятия на  5 декара    опожарени площи  в   ДГС Широка лъка.   На 26.05.2010 година техни служители и работници участвуваха в  залесяването на същия обект. През седмицата на гората в началото на м. април доброволци от фондация ,, Изкуството да живееш“ – България,  засадиха фитданки върху 1 декар   край с. Търън ,    в ДГС Смолян.

Стартира конкурс за ученически видеоклип по повод международната година на биологичното разнообразие

„Ние всички сме част от него“

Крайният срок за участие е 10 септември тази година

По инициатива на Представителството на ЕК, като част от информационна кампания „Биоразнообразието. Всички ние сме част от него”стартира конкурс за ученически видеоклип по повод международната година на биологичното

разнообразие „Ние всички сме част от него“. В конкурса могат да участват всички ученици в България на възраст между 15 и 19 години. Всеки кандидат може да подаде един видеоклип с максимална продължителност от 2 минути, който отразява темата на конкурса като представя възгледа на автора за състоянието на биологичното разнообразието в България и/или човешките дейности, свързани с неговото опазване.
След изтичане на крайния срок за подаване материали наDVD-10 септември 2010 – независимо жури ще определи 10 финалисти, измежду които ще се изберат трима победители, които ще получат следните награди: първо място: видеокамера (на стойност около 500 €);
второ място: фотоапарат (на стойност около 300 €); трето място: мобилен телефон (на стойност около 150 €). Победителите ще бъдат обявени на обществено събитие в София, което ще се проведе през ноември 2010 г.

Стягат състезание за Купа „Христо Христов”

Състезание по спортно катерене за Купа „Христо Христов” ще се порведе на 22 май -/събота/от 9,30 часа на изкуствената стена за спортно катерене на екопътека „Невястата” /в близост до параклис „Св.Пантелеймон”/. Заявка за участие в спортната проява са дали алпинисти от Карлово, Пловдив, София и

Смолян. Организат

ори на състезанието, което се провежда за втора поредна година са Община Смолян, Туристическо дружество „Карлък”, Алпийски клуб „Христо Христов” и съ

с съдействието на спортен клуб „Свободно европейско общество”. На 21 май се навършват шест години от гибелта на смолянският  алпинист Христо Христов. Христо участва в експедицията „Еверест-2004”, посветена на 20-ата годишнина от първото българско изкачване на най-високия връх на планетата. На 20 май 2004 г. около обяд, след тежко изкачване от северната страна без кислород Христо Христов успява да достигне връх Еверест, като става най – младия българин покорил най – високата точка на планетата – на 26 години. На слизане от върха Хр

исто загива.

написана от Смолян днес

Мечка уби човек в Родопите

Мечка уби човек в Родопите

Мечка уби 65-годишен мъж в смолянското село Кутела вчера следобед.

Никола Ашиков отишъл да сече дърва в гора до селото, когато бил нападнат. Две жени чули виковете на агонизиращия мъж, но се уплашили да се приближат. Малко след това Ашиков е открит от съселяни с раздрана глава и множество рани по тялото и крайниците. Според полицията и Регионалната дирекция по горите човекът е убит от мечка.

В последните няколко години са регистрирани няколко нападения от мечки над домашни животни и пчелни кошери, но не е имало случай на нападение над човек.                                                                източник:(24часа), (BTV)

РИОСВ – Смолян ще контролира събирането на материал от защитеното растение Родопски силивряк

РИОСВ – Смолян ще контролира събирането на материал от защитеното растение Родопски силивряк за създаване на генетична банка . Това се регламентира  от разрешителното, издадено от министъра на околната среда и водите Нона Караджова. Разрешителното е в отговор на заявление на преподаватели от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.  От страна на РИОСВ ще се следи да не  се допусне увреждане на местообитанията и намаляване на числеността на защитеното растение. От всяко находище е разрешено събирането само на 1 екземпляр. Дейността трябва да се реализира до края на 2010 година.

източник: Смолян днес

Храмов празник на църква Св.Георги в с.Върбово

с. Върбово, Община Смолян, Област Смолян

06.05.2010 г. – 06.05.2010 г.
Храмов празник ще чества църквата „Св. Георги“ в с. Върбово. Строена през 1871 г. тя е една от най-старите и в същото време много красива и запазена църква. Времето сякаш не е покътнало нито сградата, нито стенописите зографисани от Димитър Христов година след построяването на храма. Образите на светците и библейските сцени са изключително свежи и запазени. Това според специалисти се дължи на факта, че са рисувани върху хоросана с маслени бои и кисело мляко, които са попили добре в мазилката.
Факт е обаче, че и местните милеят за храма си и го поддържат. А на празник всички върбовци пръснати по страната се връщат тук при корена си и се събират в църквата за служба и курбан за здраве.

Преди 50 години Върбово наброявало 750 души, разказват местните. След закриването на ТКЗС-то, а след това и на училището, постепенно върбовци се принудили да се изселят и да търсят препитание и образьование за децата си по всички краища на страната. Съдба, споходила десетки малки села в Родопите. Днес тук живеят само 10 души. Често туристите в селото са повече от местните. Иначе Върбово е със сигурност едно от най-живописните места. Скътано високо в планината, на около 3 км. от Широка лъка, запазило стария, автентичен дух на родопското село.
източник: www.sabori.bg

Обявиха конкурс за детска рисунка

„НЕ НА ЦИГАРИТЕ”

За 14-та поредна година Министерството на здравеопазването, Националният център за опазване на общественото здраве и Италианската национална асоциация за борба срещу раковите заболявания обявяват конкурс за детска рисунка „НЕ НА ЦИГАРИТЕ”. Идеята на тази международна инициатива е чрез директното си участие в нея децата да формират активно отношение към здравословния начин на живот и за поведение, отстояващо правото на всеки от нас за живот без тютюнев дим, съобщиха от РИОКОЗ – Смолян.  Като цели на конкурса организаторите посочват още да не се допуска кутията с цигари да стане част от ежедневието на детето, както и да бъде отправен апел към учителите и  родителите да съдействат за превръщането и утвърждаването на училището и дома като зони без тютюнопушене.
В надпреварата са поканени да участват всички деца на възраст от 5 до 11 години, а  техниката и материалите са по техен избор. Крайният срок за изпращане на творбите е 12 май 2010 г. Определянето на рисунката-победител в конкурса ще се състои на 17 май в сградата на Националния център по опазване на общественото здраве. Както всяка година, председател на журито е художникът Иван Яхнаджиев, в него участват също представител на Италианската национална асоциация за борба срещу раковите заболявания, художници, психолози, специалисти по опазване на общественото здраве от МЗ и НЦООЗ и други експерти. Според регламента като жури ще се включат и 3 деца на възрастта на участниците, които също ще излъчат свой фаворит сред събраните рисунки. Голямата награда в конкурса ще се присъди за новаторско представяне на посланието „НЕ НА ЦИГАРИТЕ!”.

Мечка нападна кошери в Смолянско

Гладна мечка нападна и унищожи два пчелни кошера в района на смолянското село Букаците, съобщиха от регионалната инспекция на околната среда и водите в Смолян.

Пчелните кошери се намирали в местността „Парнарево”. В момента комисия се е събрала, за да изготви оценка на щетата.

Екатерина Гаджева от инспекцията обясни, че нападението е станало днес и е първото регистрирано нападение от мечка за годината.

Мечките са се събудили от зимен сън и са гладни. Възможни са и други нападения.

Вече се получават сигнали и от мечките с GPS-нашийници.

автор: Труд онлайн

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: