Купон

The name of the game FOOTBALLLLLL!!!!!!

Монтират видеостена в центъра на Мугла за Световното по футбол

За Световното първенство по футбол ще монтират в центъра на смолянското село Мугла голяма видео стена. Тя ще бъде с размери 4 на 3 метра, ще има и озвучаваща система. Инициативата е на организация  „Наша родопска мрежа” /Na6a.net/ в полза на Фондация за подкрепа на село Мугла, каза  Тодор Прикумов – представител на организацията. Фондацията съществува от скоро и нейната цел е да подпомага развитието на социалната структура и инфраструктурата на селото, както и изграждането на приятелски отношения с хора от цял свят, съхраняване и укрепване на местната култура и традиции. Кампанията по време на Световното първенство по футбол в Мугла има изцяло благотворителен характер. „Надяваме се да съберем колкото се може повече средства, с които да подпомогнем подобряването на инфраструктурата на пътя Мугла – Смолян”, каза още Тодор Прикумов.

от Смолян днес

Храмов празник и събор на с.Момчиловци

Населението в Момчиловци много уважава християнските ценности. В околността на селото са построени 26 параклиса, на които се провеждат събори за почитане паметта на християнските светци. Като празник на селото е обявен църковният празник „Св. Константин и Елена“. Той се чества на 21 май. В Църквата “ Свети Константин и Елена“ Започва с празнична литургия и продължава със селско увеселение.
Момчиловци е село в Южна България. Намира се в община Смолян. Разположено е на 13 км от Пампорово и 15 км от административния център Смолян. Старото име на селото е Горно Дерекьой. Историята на селото е многовековна. След османското нашествие в землището на селото се преселили юруци — тюркски скотовъдци и пастири, които търсели по-удобни пасища за своите стада. През 18-19 век земите на юруците постепенно са изкупени от местното българско население.През 1836 година в селото е изградена църква, което е било причина в течение на няколко години малкото живеещи българи-мюсюлмани да се изселвят. През 1934 година селото е преименувано на Момчиловци в памет на Момчил юнак, защитник на местното население от османците. Крепостта на Момчил юнак, която е охранявала западната граница на Момчиловите земи се намира недалеч от селото.   www.sabori.bg

Родопската песен

Родопите са една от най-богатите и интересни във фолклорно отношение български области.
Родопското народно поетично творчество обхваща всички жанрове. Един от най-важните му дялове е художествената, емоционална и звучна народна песен. Тя е много жива красива и изразителна. изпълнява се най-често едногласно, като при хороводните песни се практикува и т.нар. “отпяване”, при което група певци или певици или певци пеят песента, а други им отпяват.

Най-голям по обем и значимост е групата на битово-социалните песни. Именно те носят белезите, които характеризират родопската песен. Широко разпространени са и песните с любовен характер, които се пеели по сборове и седенки, годежи и сватби. Въпреки множеството записани песни обаче, и досега тази част от родопското творчество не е проучена цялостно.

Торнал е Тодьо

Торнал е Тодьо на гурбет да иде, /2
на гурбет да иде, пари да печели. /2
Ага е стигнал Кърджалийскиян камень, /2
сьоднал Тодьо погрюма да прави, /2
та е утапанил полан тас с апраци /2
и един ми месаль овсени колаци. /2
Ага затросил о пунгяна с тютюнян – /2
забурил я Тодьо в новине потури. /2
Ворнал са Тодьо пунгяна да троси /2
и са й своршил Тодюму гурбетян. /2

Росни ми, росни, Росице

Росни ми, росни, росице,
да ми умиеш лицесо /2
че ми изгоре сърцесо.
Че ще да ида , росице,
дену са сбират момине, /2
момине по попрелкине.
Ти щиш да дойдеш, Росице,
карши щиш да ми посьоднеш,
с очинки да ма погльоднеш,
с устинки да ми продумаш!
На книжка да та изпиша,
на майка да та проводя,
да види майка да знае
какво съм любе загалил!

25-27 юни 2010

Гр. Смолян

XVI Международни младежки фолклорни празници „Орфееви празници”

Първите Орфееви празници са проведени на 8 юни 1968 година край Смолянските езера – /най-горното езеро/. 120 куб. м дървен материал е използуван за изграждане на сцена върху водното огледало за изява на първите ентусиасти. Вечерта, освен най-хубавото от родопската песен, беше показана балетна композиция „Орфей и Евридика“ в изпълнение на балета на Софийската опера и артисти от столични театри. 4000 деца и младежи поставиха началото. Празникът беше посетен масово от смолянчани и жителите на всички селища в Смолянско.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: